Tässä postauksessa esittelen hivenen epäonnistuneet kynnet sekä kuvamateriaalia, mitä tapahtuu kun iho joutuu liian läheiseen kontaktiin jättiputken kanssa. Pientä valistusta myös jättiputken vaaroista.
Mutta ensin kynsiin.
Vaaleanpunaista tai pinkkiä on nyt vain saatava kynsille. Tässä
OPIn Pink Friday, jonka sain Tuitulta, koska se ei ihan sopinut hänelle. No sitä parempi minulle!
Koristeluina oli tarkoitus tehdä pilvimanikyyri, mutta nyt tuli vähän toisenlainen "pilvi". Ennemminkin mieleen tulee palapelin palanen taikka hassu kukka taikka mielenkiintoisen värinen apila. No kuitenkin tykkäsin tosi paljon, ja teen joskus toiste sitten kunnon pilvet.
Käytetyt lakat
- OPI: Pink Friday
- China Glaze: White on White
- OPI: If You Moust You Moust
Ja sitten siihen valistusosaan eli
Jättiputki. Tein huomaamattani lähempää tuttavuutta tämän h*lvetillisen kasvin kanssa, jota kasvaa mökillämme. Tiedossa on, että sieltä löytyy esiintymä, mutta puuhaillessani esiintymän lähellä jossain vaiheessa tapahtui valitettava altistuminen.
Kosketusta kasvinesteeseen en huomannut, mutta kahden vuorokauden kuluttua iho-oireet puhkesivat, ilmeisesti olivat siinä vaiheessa saaneet tarpeeksi auringonvaloa palorakkuloiden nostattamiseksi. Kysessä on siis kemiallinen palovamma, joka pahenee auringonvalossa.
Aluksi en juuri ollut moksiskaan (huomiota? sääliä? tyhmien askareiden väliinjättämistä? Kyllä kiitos!), mitä nyt kipu tuntui inhottavalta. Mielipide muuttui kyllä päivän mittaan....
Jopa viikon kuluttua alkuperäisestä altistumisesta, auringonvalo nostattaa rakkuloita sellaiselle alueelle, joka siihen mennessä on ollut terve.
Jättiputket
Aasialaisista jättiputkista Suomessa kasvavat ainakin kaukasianjättiputki (Heracleum mantegazzium) ja persianjättiputki (H. persicum). Itärajalta meille on leviämässä myös kolmas laji armenianjättiputki (H. sosnowskyi), jonka esiintymiä on jo havaittu Pohjois-Karjalassa.
|
Jättiputki voi kasvaa jopa viisimetriseksi |
Jättiputkissa ilmenee haitallisten vieraslajien aiheuttamien ongelmien koko kirjo. Alkujaan näyttävänä koristekasvina viljelty laji ryöstäytyi hiljalleen hallinnasta, ja Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan tuhansia jättiputkiesiintymiä. Jättiputkien kasvineste on fototoksinen, eli auringonvalon kanssa reagoidessaan se voi ihmisen
iholla aiheuttaa vakavia palovamman kaltaisia
hitaasti parantuvia tai jopa pysyviä iho-oireita
[silmiin joutuessaan voi jopa sokeuttaa toim. huom.]
Tiheissä jättiputkikasvustoissa ei kasva mikään muu kasvilaji. Tontin valloittanut jättiputki alentaa kiinteistöjen arvoa, ja vanhoissa kulttuurimaisemissa sitä voi pitää myös maisemallisena haittana. Jättiputket voivat estää myös virkistyskäyttöä kuten esimerkiksi virkistyskalastusta laajojen jokirantakasvustojensa vuoksi
Teksti:
Ympäristö.fi
Lisää tietoa:
Puutarhakarkulaiset: Jättiputki &
Ensiapua jättiputken palovammoihin
Leikkauksen alla tarkempia kuvia käteni rakkuloista (koska mitä ilo blogista muuten olisi, ellei voisi jakaa kaikkea internetin kanssa?). Ei mitään aivan järkyttävää kuvamateriaalia, mutta varmuuden vuoksi piilossa.